Shortlist Categorie Maatschappij – editie 2023

De vakjury Maatschappij bestaat uit de volgende professionals:

  • Arno Schikker, Boskalis (voorzitter)
  • Francine Hijmans, Naturalis
  • Wim de Jong, Salesforce
  • Youri van Rijswijk, Players United

De vakjury heeft alle inzendingen met veel aandacht bekeken. Zij zijn met elkaar tot een shortlist van de in hun ogen beste cases in de categorie Maatschappij gekomen. Deze cases presenteren zich voor de leden van de hoofdjury op dinsdag 2 april 2024. Alle winnaars worden bekend gemaakt in de Awardshow van de SponsorRingen op woensdag 5 juni 2024.

Bloedverwanten

Nederland heeft een probleem. Er is bloedarmoede. Bloedbank Sanquin ziet het aantal nieuwe bloeddonors stagneren. De huidige groep donors vergrijst en als de trend doorzet, dreigt deze pool van verschilmakers op te drogen. Als we inzoomen op Eindhoven, de moederstad van Philips, zijn de cijfers veelzeggend. Hier was eind 2022 een tekort van 2000 donors.

Philips, leider in de gezondheidstechnologie, heeft als missie om het leven van mensen beter te maken. Ook donors maken het leven van anderen beter, en voor velen is hun bloed zelfs levensreddend. Daarnaast stroomt het Philips-bloed letterlijk en figuurlijk door de aderen van PSV. Op het veld, maar ook maatschappelijk trekken beide samen op voor een sterke, vitale en veerkrachtige regio. Een partner met een grote achterban en landelijk bereik.

Philips en Sanquin slaan daarom de handen ineen. Met de Bloedverwanten case zochten we 1.913 nieuwe donors. Vooral in een doelgroep die voor Sanquin vaak lastig te bereiken is maar uiterst relevant is. Deze samenwerking bleek een vliegwiel voor de aanwas van veel nieuwe donors. Met een spraakmakende 360 campagne, waarbij slim gebruik is gemaakt van het bereik en de impact van club werd een prestatie van formaat geleverd. In zes maanden tijd hebben 4.462 nieuwe bloeddonors zich gemeld. En de boodschap van de Bloedverwanten-campagne echoot nog flink na. Nu, maanden na de campagneperiode, komen er nog steeds nieuwe donors bij, gesteund door de continue aandacht van Philips, PSV en Sanquin voor de bloedarmoede in Nederland. De campagne heeft dus een duidelijk ‘long tail’-effect.

Geen smoesjes

Sporten stimuleert gezondheid en geluk. Met deze gedachte slaan Fonds Gehandicaptensport en Nederlandse Loterij de handen ineen om sportparticipatie onder mensen met een beperking te verhogen. Van deze 1,7 miljoen mensen beoefent slechts 34% sport (rest NL 66%) terwijl ruim 600.000 mensen dit wel kunnen. Onacceptabel!

-Het is vaak onduidelijk welke sporten geschikt zijn, of er hulpmiddelen benodigd zijn en of de sporten beschikbaar zijn binnen de leefomgeving. Het platform UniekSporten helpt hierbij. Maar zonder motivatie, geen actie…

We willen mensen met een beperking wakker schudden. De campagne Geen Smoesjes moet de doelgroep activeren om UniekSporten te bezoeken. Met een frisse invalshoek waarbij we hun kracht benadrukken. Zonder zielige teksten/extreme beelden. Geen Smoesjes licht provocerend van toon en werkt alleen in de juiste vorm. Het concept is daarom vertaald naar een contentstrategie waarbinnen de serieuze boodschap met humor en diepgang wordt overgebracht.

De contentstrategie start met de UniekSporten-activatie bij de EuropeanParaChampionships in R’dam. Op locatie spreekt Maxim Hartman deelnemers en stelt hij hen op eigenzinnige wijze als voorbeeld voor niet-sporters. #GeenSmoesjes content komt in Shownieuws en wordt aangejaagd en gedeeld op socials. De TV-reeks YouNeverWalkAlone volgt, waarbij fanatieke wandelaars, met en zonder beperking, strijden in de wandeluitdaging van hun leven. Beperkingen worden genormaliseerd en de wandelaars tonen dat er voor smoesjes geen ruimte is. De afleveringen gaan gepaard met billboarding, promo’s, activaties en een contentserie.

Ondanks het bescheiden mediabudget wordt UniekSporten ruim 2x zoveel bezocht (+200.000 bezoekers!) en stijgt de missiebekendheid van Nederlandse Loterij met 30%!

Meer nieuwsberichten

Blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de aankomende editie van de SponsorRingen?